Kazerne
Korps
Statistieken
Dienst 100
Duikers
Extra opdrachten
Preventie
Brandveilig feesten
CO
Veilig op kamers
Veilige feesten
Ventilatie
Brandwonden
Flessengas en BBQ
Gas
Kleine blusmiddelen
Verwarming
Rookmelders
Regio
Wagenpark
Materieel
Foto's
Sport
Activiteiten
Historiek
Humor
 
 
 Kleine blusmiddelen

Een beginnende brand in uw woning kunt u in veel gevallen zelf blussen. Met een geschikte brandblusser kunt u proberen de brand te bestrijden. Bedenk daarbij dat uw blusser alleen beginnende brandjes aankan. Blus alleen maar zolang u zeker weet dat u zonder gevaar de ruimt kan verlaten. Vergeet nooit: rook bevat vaak giftige gassen en het inademen van rook is daarom levensgevaarlijk!


Tuinslang

Een tuinslang kan goed dienst doen als klein blusmiddel. Ook zijn er voor woonhuizen speciale kleine slanghaspels verkrijgbaar die eenvoudig op de waterleiding aangesloten kunnen worden. Water is de meest doelmatige vloeistof voor vaste stoffen zoals hout, papier en textiel. Gebruik nooit water voor het blussen van brandende olie of vet en branden waarbij elektriciteit is betrokken.


Blusdeken

Een blusdeken is vervaardigd van glasvezel, ge´mpregneerde wol of ander onbrandbaar materiaal De handigste plek voor een blusdeken is de keuken. Aanbevolen formaat is 180 x 180 cm, in opbergkoker. Het blusdeken is geschikt als blusmiddel voor o.a:


  • een inbrand geraakt persoon
  • vlam in de pan
  • brand in een televisietoestel
  • brand in een prullenbak
  • kleine brandjes welke met een blusdeken af te dekken zijn.

 

 Aankooptip:

Een brandblusser moet voorzien zijn van het rijkstype keurmerk. De keuze hangt af van de prijs en de omstandigheden in uw woning. Koop geen toestel met een inhoud van minder dan 2 kg. Om er zeker te zijn van een goede werking van uw blustoestel dient u het regelmatig te laten controleren. Maak hier over afspraken met de leverancier. Heeft u een brandblusser nodig voor specifiek gebruik of twijfelt u over welk type blusser u nodig hebt, laat u dan uitvoerig voorlichten bij een erkende leverancier van brandblusmiddelen. De leveranciers van kleine brandblusmiddelen kunt u in de Gouden Gids onder brandbeveiliging.


 

Gebruik en onderhoud:

Plaats de brandblusser zichtbaar en goed bereikbaar.

Lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing. Herhaal dit regelmatig, zodat u weet hoe het apparaat bedient moet worden.

Bij een vloeistof moet u stootsgewijs blussen, om het wegblazen van de brandende vloeistof te voorkomen. Laat de blusser direct na gebruik hervullen, ook al is het toestel niet helemaal leeg. Informeer bij de leverancier van kleine blusmiddelen naar de mogelijkheid van blusinstructie.


 
 
 
   

 

 

Concept & Design - XenaNet.Com