Kazerne
Korps
Statistieken
Dienst 100
Duikers
Extra opdrachten
Preventie
Regio
Wagenpark
Materieel
Foto's
Sport
Activiteiten
Historiek
Humor
 
 
 

Niemand kan ontkennen dat de erg gemotiveerde duikersploeg in een waterstad zoals Nieuwpoort onbetwistbaar heel veel goeds verrichtte en verricht.

De kikvorsmannen zijn een onmisbaar onderdeel geworden van het brandweerkorps.

De duikersploeg bestaat al meer dan een kwarteeuw.

Vooral bij de start voelden heel wat kandidaten zich aangetrokken. Maar weinig blijken ”geroepen“ te zijn om deze taken vol te houden. Veel opdrachten worden uitgevoerd in het pikdonkere door het milieu vervuilde water, wat veel ervaring en koelbloedigheid vereist.

De maandenlange oefeningen tot het behalen van het duikersbrevet zijn immers zwaar en vergen heel veel inzet en moed. Het feit dat meer dan een kwarteeuw geleden het duiken eerder een zeldzaamheid was, diende men naar Brussel te gaan om zich de aangepaste kledij te kunnen aanschaffen. Men had dus in die tijd een nat duikerspak van 4 mm dikte. Ondertussen is het materieel alsmaar beter, moderner en uitgebreider geworden. Nu beschikt men over warme droogpakken om zich te beschermen tegen het ijskoude water.

Om bij de duikersploeg van het brandweerkorps Nieuwpoort te mogen intreden moet iedere duiker minimum het tweesters duikbrevet van een erkende duikfederatie in het bezit hebben. Het brandweerkorps beschikt momenteel over een ploeg van negen duikers. Deze mensen worden in alle secties (ploegen) verdeeld zodat iedere sectie minimum één duiker beschikbaar heeft voor eventueel een dringende interventie. Onmiddellijk kunnen er andere duikers in versterking opgeroepen worden.

Als neusje van de zalm beschikt het brandweerkorps over een duikerswagen en een brandweerboot uitgerust met verschillende reddingsmaterieel om eventueel drenkelingen te redden. De duikerswagen kan ook dienst doen als een commandocentrum bij grote rampen of incidenten. De duikersploeg is uitgerust met volgelaatsmaskers met communicatiemiddelen onder water om in contact te blijven met de brandweermensen aan wal.

Nieuwpoort is omringd door waterlopen en rivieren, heeft een vissershaven en één van de grootste jachthavens van Europa.

De taken als brandweerduiker in Nieuwpoort zijn zeer uitgebreid.

Jaarlijks heeft de brandweer van Nieuwpoort ongeveer een veertigtal duikopdrachten.

Hun voornaamste taak is het redden van mensen en dieren die in het water verzeild zijn geraakt.

Bij een verkeersongeval of een onoplettendheid van de bestuurder kan het gebeuren dat een voertuig in het water terecht komt. Deze personen worden zo snel mogelijk uit hun voertuig gered door de duikers. Daarna wordt met behulp van de takeldiensten hun wagen uit het water gehaald.

Paarden, koeien en schapen grazen soms te dicht bij de waterlopen met het gevolg dat ze in het water sukkelen. Dit is ook een taak voor de duikers om deze dieren van de verdrinkingsdood te redden.

De visserijvloot kan op onze diensten rekenen, regelmatig raken hun netten, koorden en kettingen verstrikt in de schroeven van hun vaartuigen. Met grote precisie worden deze voorwerpen dan uit de schroeven gehaald door onze ervaren duikers.

De toeristen en eigenaars van de zeil- en motorjachten kunnen gebruik maken van onze diensten, op zee drijven er soms resten van netten en koorden, die door storm of nalatigheid over boord zijn geraakt.

Deze pleziervaartuigen hebben dan ook de kans dat hun schroeven erin verstrikt raken.

In het hoogseizoen is het een drukte van jewelste in onze grote jachthaven. Het is niet verwonderlijk dat er het één en ander overboord valt in de jachthaven.

Dit omvat scheepsmateriaal, brillen, portemonnees, uurwerken, sleutels, GSM’s tot zelfs valse tanden.

Met een beetje geluk wordt al dit materiaal terug opgevist door onze brandweerduikers.

Het gebeurt vaak dat een vaartuig lek slaat en op het punt staat te zinken in de haven. Door de snelle tussenkomst van de brandweer en zijn duikers wordt het lek gedicht en met behulp van onze pompen wordt het vaartuig terug vlot gebracht.

Zelfs een gezonken schip krijgen wij met onze krachtige pompen en met behulp van kranen terug vlot.

Soms krijgen we opdrachten van de politie of het parket om verdachte of gedumpte voorwerpen op te sporen in het water. Deze taken kunnen soms uren en zelfs dagen aanslepen.

Minder aangename opdrachten zijn het opzoeken van personen die vermist zijn in het water.

Bij iedere opdracht werken de duikers van de brandweer Nieuwpoort steeds met twee duikers want de veiligheid primeert hoog in ons vaandel. Als iemand van onze mensen in nood raakt dan kan er onmiddellijk bijkomende hulp ter versterking opgeroepen worden. Intussen kan de tweede duiker al hulp bieden aan zijn collega. Soms zijn er andere kapers op de kust die graag alleen avonturieren. Zij spelen echter met hun leven en de opdrachtgever zal dan ook zwaar in de problemen komen te zitten indien er iets fout loopt.

Naast de wekelijkse oefeningen in het zwembad van de duikclub worden er jaarlijks een zestal duikoefeningen gehouden in de waterlopen, zoals het redden van personen uit water, opsporen van materieel onder water, knopen en touwverbindingen leggen onder water, behendigheids- en uithoudingsproeven uitvoeren onder water, materiaalkennis, EHBO, enz.

In de vrije tijd gaat men ook met vrienden of in clubverband nog regelmatig duiken in de Oosterschelde of naar het warmere Zuiden.

U ziet bij het discipline ”duiken“ verveeld men zich geen minuut. 
 
 
   

 

 

Concept & Design - XenaNet.Com